Ασημακοπoύλου Παναγιώτα

Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ)
Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου

Ροχαλητό

Ροχαλητό

Το σύνδρομο ‘Διαταραχές Αναπνοής στον Ύπνο’ (SDB) αποτελείται από 3 στάδια1) πρωτοπαθές ροχαλητό 2) σύνδρομο αντίστασης ανώτερης αεροφόρου οδού (UARS) 3) ΣΑΥΑ = σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (OSAS). Το ροχαλητό είναι ο αναπνευστικός θόρυβος που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου στο τμήμα της αεροφόρου οδού που δεν έχει στερεό υπόστρωμα και οφείλεται στη δόνηση των μαλακών ιστών της μαλθακής υπερώας, σταφυλής, παρίσθμιων καμαρών, βάσης γλώσσας και φαρυγγικών τοιχωμάτων. Συνήθως ροχαλίζουμε περιστασιακά, αλλά αν το ροχαλητό συμβαίνει συχνά μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας καθώς και αυτήν των άλλων μελών της οικογένειας.

●   Προδιαθεσικοί παράγοντες:

– ανδρικό φύλο
– μέση ηλικία > 60 ετών
– κληρονομικότητα που αφορά διαταραχές ανατομικής της κεφαλής και του τραχήλου, όπως μικρογναθία
– παχυσαρκία που οδηγεί σε εναπόθεση αυξημένου λιπώδους ιστού στον λαιμό (παχύς λαιμός) και έτσι μειώνει το εύρος της αεροφόρου οδού
– ύπτια θέση ύπνου όπου η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω και αποφράσσει τον αεραγωγό
– κατανάλωση αλκοόλ, ηρεμιστικών και αγχολυτικών φαρμάκων που χαλαρώνουν τους μύες του λαιμού κι αυτό προκαλεί σύμπτωση των τοιχωμάτων
– κάπνισμα

●   Αίτια ροχαλητού:

Το ροχαλητό εμφανίζεται όταν παρεμποδίζεται η ομαλή ροή του εισπνεόμενου αέρα μέσα από το στόμα και τη μύτη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερβολική αρνητική πίεση και αυξημένη ταχύτητα εισροής του αέρα, η οποία προκαλεί δονήσεις στο μη συμπαγές τμήμα της αεροφόρου οδού κατά την εισπνοή και έτσι προκαλείται ο ενοχλητικός θόρυβος του ροχαλητού. Η ροή του αέρα μπορεί να εμποδίζεται από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως οι εξής:

 ανεπαρκής τόνος των φαρυγγικών, υπερώιων και γλωσσικών μυών (= χαλαροί μύες), με αποτέλεσμα να πέφτουν επάνω στον αεραγωγό και να τον αποφράσσουν. Η φυσιολογική γήρανση προκαλεί περαιτέρω χαλάρωση αυτών των μυών.

 υπερβολικό μήκος της μαλθακής υπερώας και της σταφυλής που στενεύουν την αεροφόρο οδό και δονούνται κατά την αναπνοή, προκαλώντας ροχαλητό.

 χωροκατακτητικές μάζες που στενεύουν την αεροφόρο οδό: υπερτροφικές αμυγδαλές, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), υπερτροφία γλωσσικής αμυγδαλής, υπερτροφική βάση γλώσσας, μακρογλωσσία, όγκοι.

 περιορισμός της ρινικής αεροφόρου οδού από 1) σκελετικές ανωμαλίες όπως σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών, ανεπάρκεια πλάγιων ρινικών χόνδρων 2) ρινίτιδες 3) ρινικοί πολύποδες 4) όγκοι 5) ξένα σώματα ρινός.

Η αναπνευστική οδός μπορεί να αποφραχθεί σε οποιοδήποτε σημείο από τη μύτη μέχρι το λάρυγγα, αν και σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει μερική απόφραξη σε πολλαπλά επίπεδα. Η πιο κοινή απόφραξη των αεραγωγών (αγνοώντας το ρινικό επίπεδο) περιλαμβάνει τη μαλθακή υπερώα και τη βάση της γλώσσας μαζί (40-60%), ακολουθεί η μαθλακή υπερώα μόνο (34%), και η βάση της γλώσσας μόνο (22,5%).

Αντιμετώπιση –Οδηγίες:

01) Υιοθετήστε έναν αθλητικό τρόπο ζωής για να αναπτύξετε καλό μυϊκό τόνο και να χάσετε βάρος.

02) Αποφύγετε τα ηρεμιστικά, τα χάπια ύπνου και τα αντιισταμινικά πριν από την ώρα για ύπνο.

03) Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά τουλάχιστον 4 ώρες πριν ξαπλώσετε.

04) Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης και διακόψτε το κάπνισμα.

05) Αποφύγετε τα βαριά γεύματα 3 ώρες από τον ύπνο.

06) Αποφύγετε την υπερβολική κούραση και καθιερώστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου.

07) Να κοιμάστε στο πλάι παρά ανάσκελα.

08) Να κοιμάστε με ανυψωμένο το κεφάλι του κρεβατιού, χρησιμοποιώντας 2-3 μαξιλάρια.

09) Φροντίστε να δημιουργήσετε ικανοποιητική υγρασία του αέρα στο υπνοδωμάτιό σας. Οι συσκευές θέρμανσης και ψύξης (καλοριφέρ, air-condition) ξηραίνουν τον αέρα. Το χειμώνα φροντίστε να τοποθετήσετε πάνω στα σώματα θέρμανσης μπολ με νερό, τα οποία θα προκαλέσουν άνοδο των ποσοστών υγρασίας στο δωμάτιο.

10) Αφήστε αυτόν που δεν ροχαλίζει να κοιμηθεί πρώτος.

11) Σε ρινική απόφραξη λόγω χρόνιας ρινίτιδας, η χρήση ρινικού στεροειδούς μπορεί να περιορίσει το ροχαλητό.

12) Επαναλάβετε κατά τη διάρκεια την ημέρας ασκήσεις που ενδυναμώνουν γλώσσα και λαιμό.

13) Πολλές φορές η αντιμετώπιση του ροχαλητού επιτυγχάνεται με μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο υπό τοπική αναισθησία από τον ΩΡΛ ιατρό, όπως καυτηρίαση κάτω ρινικών κογχών και σταφυλοϋπερώια πλαστική (RAUP) με χρήση ραδιοσυχνοτήτων.

14) Σε περίπτωση που συνυπάρχουν άπνοιες (διακοπή αναπνοής για τουλάχιστον 10 sec) στον ύπνο ή υπερβολική ημερήσια υπνηλία, επιβάλλεται η διενέργεια ‘μελέτης ύπνου’ (πολυυπνογραφία= PSG) για τη διάγνωση του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (ΣΑΥΑ), το οποίο προκαλεί καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι ασθενείς με υπνική άπνοια παρουσιάζουν δυνατό ροχαλητό. Παρόλα αυτά, κάθε άτομο που ροχαλίζει δεν πάσχει απαραίτητα και από υπνική άπνοια.

rf diathermy
Συσκευή Ραδιοσυχνότητας / Διαθερμίας
ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΑΙΜΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ

1) Πιέστε το άκρο της γλώσσας σας στον ουρανίσκο ακριβώς πίσω από την επάνω σειρά των δοντιών και μετά ‘σύρετέ’ την προς τα πίσω όσο πιο πολύ μπορείτε. Κρατήστε αυτήν τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα (20 φορές).

2) Ακουμπήστε ολόκληρη τη γλώσσα σας στον ουρανίσκο και πιέστε την (σαν να ρουφάτε). Κρατήστε αυτήν τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα (20 φορές).

3) Πιέστε τη βάση της γλώσσας σας στο έδαφος του στόματος ενώ ακουμπάτε με το άκρο της γλώσσας σας την εσωτερική πλευρά των κάτω δοντιών. Κρατήστε αυτήν τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα (20 φορές).

4) Ανυψώστε την υπερώα και το σταφυλίτη λέγοντας παρατεταμένα το φωνήεν «Α» για περίπου 2 λεπτά (20 φορές).

Ασημακοπούλου Παναγιώτα
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου

doctoranytime award
Στοιχεία επικοινωνίας
  28210 64122
    698 316 34 31
  info@orlchania.gr
  Αριστοτέλους 39
Κουνουπιδιανά, Ακρωτήρι
Χανιά ΤΚ: 73 100
Το Ιατρείο είναι συμβεβλημένο με τα ταμεία Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Λιμενικό Σώμα) ΥΠ.ΕΘ.Α.
ΥΠΕΘΑ
Το Ιατρείο είναι συμβεβλημένο με τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Χανίων για την ιατρική εξέταση των οδηγών για χορήγηση ή ανανέωση άδειας οδήγησης
Οδηγός
Μειωμένες τιμές 25% σε φοιτητές σχολών του νομού Χανίων.
Φοιτητές
Business Card