Ασημακοπoύλου Παναγιώτα

Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ)
Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου

Καλοκαιρινές παθήσεις του αυτιού

Η θάλασσα, το κολύμπι, οι βουτιές και τα θαλάσσια σπορ που συνδέονται άμεσα με τις καλοκαιρινές μας διακοπές, δυστυχώς προκαλούν διάφορα προβλήματα στα αυτιά και μπορεί να διαταράξουν την ηρεμία των διακοπών μας.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα και πώς αντιμετωπίζονται;

1) ‘Βουλωμένο’ αυτί από κερί

Μόλις αρχίσουν τα μπάνια στη θάλασσα ή την πισίνα, πολλοί παραπονιούνται για βουλωμένο αυτί και πτώση της ακοής. Η διάγνωση είναι συσσωρευμένη κυψελίδα που διογκώνεται με το νερό και αποφράσσει το κανάλι του αυτιού προκαλώντας βαρηκοΐα και ενίοτε ωταλγία (πόνο στο αυτί). Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυψελίδα του αυτιού (κερί) ασκεί προστατευτική δράση έναντι των μικροβίων με τη δημιουργία όξινου περιβάλλοντος και με το να στεγανοποιεί από το νερό την επιφάνεια του πόρου του αυτιού. Όταν συσσωρεύεται όμως δημιουργεί μια συμπαγή μάζα που προκαλεί προβλήματα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Είναι αναγκαίο να επισκεφτείτε άμεσα έναν Ωτορινολαρυγγολόγο για την αφαίρεση της κυψελίδας, ενώ οι διάφορες ωτικές σταγόνες δεν επιλύουν το πρόβλημα. Το καλύτερο μέτρο πρόληψης είναι να μη βάζετε μπατονέτες ή οτιδήποτε άλλο βαθιά στο αυτί σας και  να επισκέπτεστε τον Ωτορινολαρυγγολόγο για καθαρισμό των αυτιών πριν από τα καλοκαιρινά μπάνια.

2) Εξωτερική ωτίτιδα ή ‘αυτί του κολυμβητή’ (swimmer’s ear)

 Η εξωτερική ωτίτιδα είναι η φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου, δηλαδή του καναλιού που οδηγεί στο τύμπανο και εμφανίζει αυξημένη επίπτωση τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Λέγεται αλλιώς ‘το αυτί του κολυμβητή’ γιατί το παθαίνουν πολύ συχνά οι κολυμβητές και τα παιδάκια που περνούν αρκετή ώρα στη θάλασσα ή την πισίνα. Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα, αλλά συνήθως εκδηλώνεται σε νεαρούς ενήλικες.

Πού οφείλεται;

Η εμφάνισή της είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας και ευνοείται από την αυξημένη υγρασία στον έξω ακουστικό πόρο, την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος και από μικροτραυματισμούς από το ξύσιμο του αυτιού (με νύχι, οδοντογλυφίδα ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο) ή καθαρισμό του αυτιού με μπατονέτα. Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μικροβιακής ή μυκητιασικής αιτιολογίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στα αρχικά στάδια είναι έκδηλος ο κνησμός (φαγούρα) στο κανάλι του αυτιού και το αίσθημα καύσου. Στη συνέχεια ο ασθενής παραπονείται για έντονο συνεχή πόνο στο αυτί που μπορεί να μην υποχωρεί πλήρως με τη λήψη αναλγητικών και που μπορεί να επιδεινώνεται με τις κινήσεις της κάτω γνάθου κατά τη μάσηση , πυώδη ωτόρροια (=εκροή πυώδους υγρού από τον πόρο του αυτιού), βαρηκοΐα και εμβοές. Σε πιο προχωρημένα στάδια προστίθεται πυρετός και επώδυνη διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων. Χαρακτηριστικό σημείο της πάθησης είναι ο πόνος, όταν επιχειρηθεί έλξη του πτερυγίου του αυτιού ή πίεση στον τράγο του αυτιού (=χόνδρος μπροστά από τον πόρο). Σε περίπτωση που ο παθογόνος παράγοντας είναι ένας μύκητας, τότε προεξάρχει στα συμπτώματα ο κνησμός ενώ ο πόνος είναι ηπιότερος.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Καταρχάς είναι αναγκαίος ο επιμελής καθαρισμός του πόρου με αναρρόφηση των εκκρίσεων από τον Ωτορινολαρυγγολόγο. Στη συνέχεια χορηγούνται από τον ιατρό αντιβιοτικές ωτικές σταγόνες και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί και χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα. Σε περίπτωση ωτομύκωσης χορηγούνται αντιμυκητιασικές σταγόνες. Επιπλέον είναι σημαντική η αποφυγή εισόδου νερού στον αυτί και αποφυγή ερεθισμού του πόρου με μπατονέτα ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Σε όσους παρουσιάζουν προδιάθεση για εξωτερική ωτίτιδα, συστήνεται η χρήση ωτοασπίδων από σιλικόνη ή σκουφάκι κολύμβησης.

3) Βαρότραυμα ή Αερωτίτιδα

Βαρότραυμα ονομάζεται η νόσος που προκαλείται από τις απότομες μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης όπως κατά την απότομη προσγείωση των αεροπλάνων ή κατά την κατάδυση σε βαθιά θάλασσα. Το μέσο αυτί επικοινωνεί με τη μύτη μέσω ενός μικρού σωλήνα που λέγεται ευσταχιανή σάλπιγγα και μέσω αυτού εξισώνεται η πίεση εκατέρωθεν του τυμπάνου. Σε απόφραξη ή κακή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, δεν πραγματοποιείται σωστή εξίσωση πίεσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητική πίεση στο μέσο αυτί, εισολκή του τυμπάνου και άθροιση υγρού, ενδεχομένως αιματηρού (= αιμοτύμπανο). Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να γίνουν μικροαιμορραγίες τυμπάνου, ακόμα και διάτρηση αυτού. Προδιαθεσικός παράγοντας για να προκληθεί βαρότραυμα είναι η ρινική συμφόρηση, όπως σε ένα κοινό κρυολόγημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του βαροτραύματος είναι αιφνίδια έντονη ωταλγία, αίσθημα πληρότητας του ωτός με πτώση ακοής, εμβοές και ενίοτε ίλιγγος. Η διάγνωση γίνεται εύκολα από έναν Ωτορινολαρυγγολόγο με ωτομικροσκόπηση.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία στηρίζεται στη φαρμακευτική αγωγή με ρινικά αποσυμφορητικά, αντιβιοτική αγωγή και με οδηγίες για αποφυγή κατάδυσης ή πτήσης μέχρι την ίαση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν αποτύχει η συντηρητική αγωγή, χρειάζεται χειρουργική θεραπεία με μυριγγοτομή, δηλαδή γίνεται μία μικρή τομή στο τύμπανο και αφαιρείται το υγρό με αναρρόφηση. Στις βασικές οδηγίες προστασίας από βαρότραυμα περιλαμβάνεται: 1)Χρήση αποσυμφορητικών spray 30 λεπτά προ της κατάδυσης ή της πτήσης 2) Μάσηση τσίχλας ή καραμέλας που βοήθα στη διάνοιξη της ευσταχιανής σάλπιγγας 3) Αποφυγή πτήσης ή κατάδυσης όταν έχετε μπουκωμένη μύτη 4) Απαγορεύεται η χρήση ωτασπίδων κατά την κατάδυση.

4) Τραυματική ρήξη τυμπανικού υμένα

Τα θαλάσσια σπορ (καταδύσεις, σκι, σέρφινγκ, κτλ) ενώ αποτελούν συναρπαστική εμπειρία, παρόλα αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσουν στο αυτί ελαφριές ή βαριές παθήσεις. Η τραυματική ρήξη του τυμπανικού υμένα είναι η πιο συχνή πάθηση και συμβαίνει έπειτα από απότομο πέσιμο στο νερό ή κτύπημα στο αυτί. Τη στιγμή που σπάει το τύμπανο υπάρχει ξαφνικός, έντονος πόνος και μερικές φορές τρέχει λίγο αίμα. Ο πόνος υποχωρεί, αλλά νιώθετε βουητό, μπούκωμα στο αυτί και βαρηκοΐα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν Ωτορινολαρυγγολόγο για να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Αντιβιοτική αγωγή, ρινικά αποσυμφορητικά και προστασία του αυτιού από το νερό είναι τα βασικά μέτρα αντιμετώπισης. Η αυτόματη επούλωση του τυμπάνου επιτυγχάνεται μέσα σε 2-4 εβδομάδες, ανάλογα με το μέγεθος της διάτρησης. Αν η διάτρηση επιμένει για πάνω από 3 μήνες, τότε επιβάλλεται η χειρουργική αποκατάσταση με τυμπανοπλαστική.

5) Ξένα σώματα μέσα στον πόρο του αυτιού

Το καλοκαίρι έχουμε και τους απρόσκλητους επισκέπτες….διάφορα έντομα ή ζωύφια που δημιουργούν προβλήματα στο αυτί. Τα μυγάκια και οι σκνίπες π.χ. παγιδεύονται στην κυψελίδα (κερί) και δεν μπορούν να ξαναβγούν. Ταυτόχρονα μπορεί να τραυματίσουν το κανάλι του αυτιού στην προσπάθεια τους να απεγκλωβιστούν. Ο ενοχλητικός θόρυβος-βουητό και ο ελαφρύς πόνος είναι τα συμπτώματα που θα σας οδηγήσουν στο γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Πρέπει οπωσδήποτε να πάτε σε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο για να το αφαιρέσει με λαβίδα. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να το σκοτώσετε ενσταλάζοντας λίγες σταγόνες οινοπνεύματος μέσα στο αυτί σας. Μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε μόνοι σας.

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε ανέμελοι τις καλοκαιρινές διακοπές σας. Ακόμα και αν προκύψει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα στο αυτί σας, μην αμελήσετε μια άμεση επίσκεψη σε έναν ΩΡΛ για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ασημακοπούλου Παναγιώτα
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου

doctoranytime award
Στοιχεία επικοινωνίας
  28210 64122
    698 316 34 31
  info@orlchania.gr
  Αριστοτέλους 39
Κουνουπιδιανά, Ακρωτήρι
Χανιά ΤΚ: 73 100
Το Ιατρείο είναι συμβεβλημένο με τα ταμεία Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Λιμενικό Σώμα) ΥΠ.ΕΘ.Α.
ΥΠΕΘΑ
Το Ιατρείο είναι συμβεβλημένο με τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Χανίων για την ιατρική εξέταση των οδηγών για χορήγηση ή ανανέωση άδειας οδήγησης
Οδηγός
Μειωμένες τιμές 25% σε φοιτητές σχολών του νομού Χανίων.
Φοιτητές
Business Card