Ασημακοπoύλου Παναγιώτα

Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ)
Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου

Εμβοές ώτων

tinnitus

Οι εμβοές ώτων (βουητά στα αυτιά) είναι η αντίληψη κάποιου εσωτερικού ήχου (κουδούνισμα, σφύριγμα, συριγμός, θρόισμα, φύσημα, βόμβος, κλικ, ήχος από τζιτζίκια, ήχος θάλασσας) κατά την απουσία ενός εξωτερικού ηχητικού ερεθίσματος. Είναι ακουστές στο αυτί ή αυτιά (περιφερικές) ή στο κεφάλι (κεντρικές). Οι εμβοές αφορούν το 10-15% του πληθυσμού και είναι πιο συχνές σε άνδρες 50-70 ετών. Ταξινομούνται σε ήπιας μορφής (διαλείπουσες) ή σοβαρής μορφής (συνεχείς) και διακρίνονται σε υποκειμενικές (ήχοι ακουστοί μόνο από τον ασθενή) και αντικειμενικές (ήχοι αισθητοί και από τον εξεταστή με τη βοήθεια στηθοσκοπίου). Εντοπίζονται μονόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα.

Δεν αποτελούν ασθένεια, αλλά σύμπτωμα κάποιας διαταραχής είτε 1) του μηχανισμού αγωγής του ήχου, είτε 2) του αισθητήριου οργάνου της ακοής, είτε 3) των κεντρικών διασυνδέσεών του. Δεν πρέπει να συγχέονται με τις ακουστικές ψευδαισθήσεις που αποτελούν εκδήλωση ψυχικής διαταραχής. Οι εμβοές μπορεί να σχετίζονται με υπερακουσία (μειωμένη ανοχή σε ήχους), η οποία είναι επίσης ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα και μπορεί να υπάρχουν και σε άτομα με φυσιολογική ακοή. Συχνά όμως συνυπάρχουν με διαταραχές της ακοής (βαρηκοΐα) και της ισορροπίας (ίλιγγος).

Τα αίτια των εμβοών είναι ποικίλα και προκαλούν 1) μη σφύζουσες εμβοές (συχνότερες) ή 2) σφύζουσες εμβοές.

●  Οι μη σφύζουσες εμβοές είναι υποκειμενικές και οφείλονται σε:

– ωτολογικά αίτια: παθήσεις στο έξω, μέσο και έσω αυτί όπως βύσμα κυψελίδος, ωτίτιδα, διάτρηση τυμπανικού υμένα, ωτοσκλήρυνση, όγκοι μέσου ωτός, νόσος Meniere, πρεσβυακουσία, ακουστικός τραυματισμός, ακουστικό νευρίνωμα, τραύματα-κακώσεις κεφαλής, επιπλοκή ωτοχειρουργικής επέμβασης. Το συχνότερο αίτιο σε ηλικιωμένους είναι η πρεσβυακουσία (απώλεια ακοής λόγω ηλικίας) ενώ σε νέους ο ακουστικός τραυματισμός από έκθεση σε δυνατό θόρυβο.

– μη ωτολογικά αίτια: σκλήρυνση κατά πλάκας, ενδοκρανιακοί όγκοι, σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης, αυχενικό σύνδρομο, ΣΔ, θυρεοειδοπάθεια, υπερλιπιδαιμία, αναιμία, υπόταση, αυτοάνοσα νοσήματα, παρενέργεια ωτοτοξικών φαρμάκων (ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά, χημειοθεραπευτικά, διουρητικά της αγκύλης), νικοτίνη-καφεΐνη, άγχος-κατάθλιψη.

●  Οι σφύζουσες εμβοές είναι συνήθως αντικειμενικές και χαρακτηρίζονται από περιοδικότητα και ρυθμικότητα που μπορεί να συμπίπτει με τον σφυγμό της καρδιάς, τα δε αίτια διακρίνονται σε:

– αγγειακά: ενδοκρανιακές αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, αρτηριοσκλήρυνση καρωτίδας και σπονδυλοβασικού συστήματος, ενδοκρανιακό ανεύρυσμα, αγγειακά νεοπλάσματα μέσου ωτός (παραγαγγλίωμα), αρτηριακή υπέρταση, καλοήθης ενδοκρανιακή υπέρταση.

– μυογενή: μυοκλονίες (= ακούσιες μυϊκές συσπάσεις) μυών μαλθακής υπερώας και μυών μέσου ωτός.

Άλλοτε πάλι δεν εντοπίζεται καμία αιτία που να προκαλεί τις εμβοές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ιδιοπαθούς ή αγνώστου αιτιολογίας.

Ανεξάρτητα από την αιτία που προκαλεί τις εμβοές, δεν έχει ακόμη περιγραφεί ο ακριβής νευροπαθοφυσιολογικός μηχανισμός, μέσω του οποίου γίνονται από έναν ασθενή αντιληπτές οι εμβοές. Διάφορες θεωρίες έχουν διατυπωθεί για τη γένεση των εμβοών:

– αυξημένη αυτόματη δραστηριότητα του ακουστικού συστήματος (ακουστικό νεύρο, εγκεφαλικό στέλεχος, ακουστικός φλοιός).
– αυτόματες ωτοακουστικές εκπομπές από τον κοχλία (=όργανο ακοής).
– απώλεια τριχωτών νευρικών κυττάρων του κοχλία.
– μηχανικές επιδράσεις στο μέσο αυτί.

Η διερεύνηση των εμβοών εκτός από τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού περιλαμβάνει:

α) πλήρης ωτορινολαρυγγολογική εξέταση (ωτομικροσκόπηση, εξέταση με τονοδότες, ενδοσκόπηση ρινός-φάρυγγα-λάρυγγα, ψηλάφηση τραχήλου, εξέταση κροταφογναθικής άρθρωσης και αυχένα, ακρόαση κρανίου-τραχήλου).

β) ακοολογικός έλεγχος (τονική ακοομετρία, ομιλητική ακοομετρία, τυμπανομετρία, προσδιορισμός ακουστικών αντανακλαστικών).

γ) νευροωτολογικός έλεγχος (ωτοακουστικές εκπομπές, ακουστικά προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους, βιντεονυσταγμογράφημα).

δ) αιματολογικός έλεγχος (γενική αίματος, Β/Χ έλεγχος, έλεγχος θυρεοειδούς, έλεγχος για αυτοάνοσα νοσήματα).

ε) απεικονιστικός έλεγχος (MRI, CT, CTA, MRV, TRIPLEX καρωτίδων).

Σημαντική είναι η ποσοτική μέτρηση των εμβοών με την ακοομετρία, δηλαδή προσδιορισμός συχνότητας και έντασης. Με τον ακοογράφο δίνονται ήχοι διαφορετικών συχνοτήτων και ο ασθενής αναγνωρίζει ποιος ταιριάζει με τον δικό του. Μετά αυξάνεται σταδιακά η ένταση του ήχου αυτού μέχρι να καλύψει και να εξαφανίσει τις εμβοές. Η ένταση των εμβοών είναι μόλις 5dB κάτω από αυτήν την ένταση. Η συχνότητα των εμβοών αντιστοιχεί συνήθως στην συχνότητα της απώλειας ακοής. Έτσι έχουμε:

(1) εμβοές χαμηλών συχνοτήτων, κάτω από 750 Hz (νόσος Meniere).

(2) εμβοές μέσων συχνοτήτων, 1-2 kHz (ωτοσκλήρυνση).

(3) εμβοές υψηλών συχνοτήτων, πάνω από 2 kHz έως 10 ή ακόμα και 12 kHz ( ακουστικό τραύμα, τραύμα του κρανίου, καρδιαγγειακές βλάβες, άγχος, πρεσβυακουσία, ωτοτοξικά φάρμακα, καθώς και ακουστικά νευρινώματα).

tinnitus

Η θεραπεία των εμβοών περιλαμβάνει:

● αλλαγή τρόπου ζωής (αποφυγή δυνατού θορύβου, καπνίσματος, αλκοόλ, καφεΐνης, περιορισμός σωματικής κόπωσης και άγχους, διακοπή ωτοτοξικών φαρμάκων).

● φαρμακευτική αντιμετώπιση (αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, βηταϊστίνη).

● ηχοκάλυψη των εμβοών με 1)συσκευές όπως ακουστικό βαρηκοΐας ή 2)ραδιόφωνο με απαλή μουσική σε ήσυχο περιβάλλον.

θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών = ηχοθεραπεία με λευκό θόρυβο (ήχοι φύσης) σε καθημερινή βάση για 12 μήνες, με αποτέλεσμα καταστολή των εμβοών.

● χειρουργική αντιμετώπιση.

Συχνά, οι εμβοές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν διότι τα τελευταία χρόνια, παρά τo γεγoνός ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόoδoς στην έρευνα της παθoφυσιoλoγίας των εμβoών, εν τoύτoις αγνooύμε την ακριβή φύση των μηχανισμών γένεσης των εμβoών. Η ανακάλυψη των μηχανισμών αυτών θα oδηγήσει στην απoτελεσματική αντιμετώπιση των εμβoών.

Οι εμβοές μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και παραμένoυν ή επιτείνoνται όταν υπάρχει αρνητική ιατρική ενημέρωση, η oπoία πρoκαλεί αρνητική ψυχoλoγική αντίδραση, φόβo ή ανησυχία, πoυ oδηγεί σε αγχώδη νεύρωση, μελαγχoλία, κατάθλιψη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι εμβοές των ώτων (το βουητό στα αυτιά) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπορεί να σας κάνουν να επισκεφτείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας. Σχεδόν όλοι μας σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε νιώσει – έστω και παροδικά – την εμπειρία των εμβοών. Οι εμβοές μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές, αλλά δεν είναι επικίνδυνες, εφ’ όσον ο ειδικός έχει προβεί σε εξετάσεις και έχει αποκλείσει κάθε υποκείμενη σοβαρή παθολογία. Μέσα από μια λεπτομερή εξέταση και περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις όταν απαιτείται, ένας ΩΡΛ ιατρός μπορεί να εντοπίσει τις περιπτώσεις εκείνες των εμβοών που μπορούν να θεραπευτούν και να προτείνει την πιο ενδεδειγμένη θεραπεία.

Ασημακοπούλου Παναγιώτα
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου

doctoranytime award
Στοιχεία επικοινωνίας
  28210 64122
    698 316 34 31
  info@orlchania.gr
  Αριστοτέλους 39
Κουνουπιδιανά, Ακρωτήρι
Χανιά ΤΚ: 73 100
Το Ιατρείο είναι συμβεβλημένο με τα ταμεία Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Λιμενικό Σώμα) ΥΠ.ΕΘ.Α.
ΥΠΕΘΑ
Το Ιατρείο είναι συμβεβλημένο με τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Χανίων για την ιατρική εξέταση των οδηγών για χορήγηση ή ανανέωση άδειας οδήγησης
Οδηγός
Μειωμένες τιμές 25% σε φοιτητές σχολών του νομού Χανίων.
Φοιτητές
Business Card