Ασημακοπoύλου Παναγιώτα

Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ)
Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου

Ανοσοθεραπεία-Απευαισθητοποίηση

Ένας στους τρεις Έλληνες νεαρής ηλικίας πάσχει από αλλεργίες σε αερομεταφερόμενους παράγοντες όπως γύρη, μύκητες, ακάρεα οικιακής σκόνης, ή επιθήλια και τρίχωμα ζώων , με τελική εκδήλωση την αλλεργική ρινο-επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Ο εντοπισμός του «ύποπτου» αλλεργιογόνου γίνεται με τη λήψη του ιστορικού, με δερματικές δοκιμασίες (δοκιμασίες νυγμού – skin prick tests) και με εξετάσεις αίματος για την αναζήτηση ειδικών αντισωμάτων στο αίμα (δοκιμασίες RAST).

Η μόνη θεραπευτική προσέγγιση που αντιμετωπίζει την αλλεργία στη βάση της καθώς τροποποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς προς όφελός του είναι η θεραπεία απευαισθητοποίησης (ανοσοθεραπεία). Το ανοσοποιητικό του σύστημα επανεκπαιδεύεται να ανέχεται αυτά τα αλλεργιογόνα και σταδιακά δεν αντιδρά υπερβολικά προς αυτά με αποτελέσματα να μην προκαλούνται συμπτώματα με την επαφή και πρακτικά να μην είναι πλέον αλλεργικός σε αυτά. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ανοσοθεραπείας είναι ότι προλαμβάνει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας και της επιπεφυκίτιδας σε αλλεργικό άσθμα.

Η ανοσοθεραπεία αναφέρεται στη σταδιακή χορήγηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνεχώς αυξανόμενων δόσεων ειδικών εκχυλισμάτων αλλεργιογόνων, στα οποία είναι ευαίσθητος ο ασθενής. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 3 έτη περίπου και η χορήγηση των αλλεργιογόνων εκχυλισμάτων γίνεται είτε υποδορίως (στον βραχίονα με μικρές ενέσεις), είτε με τη μορφή υπογλωσσίων σταγόνων:

1)Στην κλασσική ενέσιμη ανοσοθεραπεία, η θεραπεία διακρίνεται σε δύο φάσεις: α)την αρχική, στην οποία τα εμβόλια (ένα ή δύο) γίνονται κάθε εβδομάδα για 3-4 μήνες, με διαρκώς αυξανόμενες δόσεις και β)τη θεραπεία συντηρήσεως, κατά την οποία τα εμβόλια γίνονται κάθε 4 εβδομάδες με κατά το δυνατόν σταθερές δόσεις Η θεραπεία γίνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και απαιτεί σχολαστική συμμόρφωση του ασθενούς με τα προγραμματισμένα ραντεβού (για λόγους ασφαλείας του ασθενούς).

2)Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία γίνεται με καθημερινή λήψη του φαρμάκου σε μορφή σταγόνων ή spray, έχει το πλεονέκτημα ότι απαιτεί περιστασιακή μόνο παρακολούθηση (κάθε 2-3 μήνες), επειδή η ανοσοθεραπεία γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του, βάσει συγκεκριμένου προγράμματος. Η ασφάλεια της υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας είναι τεράστια και γι’ αυτό χορηγείται κατ’οίκον. Εάν η θεραπεία είναι διπλή, τότε οι σταγόνες λαμβάνονται με μεσοδιάστημα 15-30 λεπτών. Ο ασθενής τοποθετεί κάτω από τη γλώσσα λίγες σταγόνες από το κατάλληλο σκεύασμα, τις κρατάει για 2-3 λεπτά και μετά τις καταπίνει. Συνιστάται για το επόμενο περίπου μισάωρο να αποφεύγεται η βρώση φαγητών ή η πόση υγρών.

Στην υπογλώσσια ανοσοθεραπεία οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι ελάχιστες και κατά κύριο λόγο τοπικές (καύσος-κνησμός στόματος /γλώσσας ή ήπιο άλγος στο στομάχι), που προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα. Σπανιότερα μπορεί να προκληθούν και γενικευμένες αναφυλακτικές αντιδράσεις (μόνο στην υποδόρια μορφή). Τόσο η υποδόρια όσο και η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματικές. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά μετά τη συμπλήρωση 6-8 μηνών θεραπείας.  Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη για αυξημένη συμμόρφωση από την πλευρά του ασθενούς. Η ελαττωμένη συμμόρφωση αποτελεί το συχνότερο λόγο αποτυχίας της θεραπείας απευαισθητοποίησης.

Ο ιδανικός υποψήφιος για την ανοσοθεραπεία είναι αυτός που έχει αλλεργία σε ένα ή το πολύ τρία αλλεργιογόνα, επειδή όσο λιγότερα είναι τα αλλεργιογόνα, τόσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας.  Μπορεί να υποβληθούν σε αυτήν τόσο ενήλικες, όσο και παιδιά, συνήθως μετά την ηλικία των 5 ετών και δεν διακόπτεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί αντένδειξη, βέβαια ποτέ δεν γίνεται έναρξη ενώ η γυναίκα είναι έγκυος, εάν όμως έχει φθάσει σε δόση συντήρησης πριν την εγκυμοσύνη συνεχίζει κανονικά τη θεραπεία της.

Τα σκευάσματα έχουν κουπόνι και καλύπτονται από τα περισσότερα ταμεία. Τα εμβόλια και οι σταγόνες συνταγογραφούνται  στο συνταγολόγιο όπως και τα λοιπά φαρμακευτικά σκευάσματα, με μικρή μόνο συμμετοχή του ασθενούς. Στα πλεονεκτήματα της ανοσοθεραπείας θα πρέπει όμως να συνυπολογισθεί και η εξοικονόμηση από τη μείωση των χρησιμοποιουμένων αντιαλλεργικών φαρμάκων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αν έχετε αλλεργική ρινίτιδα ή και άσθμα, η ανοσοθεραπεία στοχεύει στην αναστολή της περαιτέρω εξέλιξης της νόσου και τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας.

Στο ΩΡΛ ιατρείο διενεργούνται αλλεργικές δερματικές δοκιμασίες (skin prick test) για έλεγχο αλλεργικής ρινίτιδας και υπογλώσσια ή υποδόρια ανοσοθεραπεία.

Ασημακοπούλου Παναγιώτα
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου

doctoranytime award
Στοιχεία επικοινωνίας
  28210 64122
    698 316 34 31
  info@orlchania.gr
  Αριστοτέλους 39
Κουνουπιδιανά, Ακρωτήρι
Χανιά ΤΚ: 73 100
Το Ιατρείο είναι συμβεβλημένο με τα ταμεία Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Λιμενικό Σώμα) ΥΠ.ΕΘ.Α.
ΥΠΕΘΑ
Το Ιατρείο είναι συμβεβλημένο με τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Χανίων για την ιατρική εξέταση των οδηγών για χορήγηση ή ανανέωση άδειας οδήγησης
Οδηγός
Μειωμένες τιμές 25% σε φοιτητές σχολών του νομού Χανίων.
Φοιτητές
Business Card