Ασημακοπούλου Παναγιώτα

Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ:

teoae Screen

9 μηνών:

Αρχίζει η κατανόηση απλών λέξεων όπως «μαμά», «μπαμπάς», «όχι», «γειά».

10 μηνών:

Προφέρονται ήχοι μονοσύλλαβοι που θυμίζουν ομιλία. Σταδιακά αυτοί οι ήχοι θα σχηματίσουν τις πρώτες γνώριμες λέξεις.

1 έτους:

Προφέρονται μία ή περισσότερες λέξεις.

18 μηνών:

Κατανοεί απλές φράσεις ή εντολές (χωρίς τη μεσολάβηση χειρονομιών). Επίσης θα πρέπει να έχει ένα λεξιλόγιο από 20 έως 50 λέξεις και να χρησιμοποιεί σύντομες φράσεις.

24 μηνών:

Το λεξιλόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 150 λέξεις, καθώς και απλές προτάσεις. Η ομιλία, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, θα πρέπει να είναι κατανοητή από τους ενήλικες. Επίσης θα πρέπει να μπορεί να ακούσει τη διήγηση ιστοριών, παραμυθιών κ.α.

3 έως 5 ετών:

Η ομιλία θα πρέπει να χρησιμοποιείται διαρκώς για την έκφραση επιθυμιών, αισθημάτων, ερωτήσεων κ.α. Το λεξιλόγιο θα περιλαμβάνει από 1000 έως 2000 λέξεις που γίνονται κατανοητές προτάσεις.

Η υποψία παιδικής βαρηκοϊας τίθεται:

- βρέφος 6-12 μηνών που δεν βγάζει φωνές, αδιαφορεί για τα παιχνίδια που παράγουν ήχο, δεν προσπαθεί να παράγει λέξεις ή να επαναλάβει συλλαβές.

- παιδί 2-3 ετών που δεν άρχισε να μιλά, ή το λεξιλόγιό του είναι ιδιαίτερα φτωχό και δεν σχηματίζει καθόλου φράσεις με συνδυασμούς λέξεων.

- παιδί <4 ετών που είναι απομονωμένο, δεν παίζει με τα άλλα παιδιά και εμφανίζει προβλήματα μάθησης.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ: Όταν το παιδί δεν έχει προφέρει κάποια αναγνωρίσιμη λέξη μέχρι την ηλικία των 15 μηνών, να εξετάζεται ως ύποπτο βαρηκοΐας.

skin prick test skin prick test

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι πλέον υποχρεωτικός ο καθολικός έλεγχος ακοής των νεογνών για ανίχνευση της νεογνικής βαρηκοΐας με τη διενέργεια των ωτοακουστικών εκπομπών (TEOAEs), αμέσως μετά τη γέννηση.

Ασημακοπούλου Παναγιώτα

Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου

Στοιχεία επικοινωνίας

28210 64122

698 316 34 31

info@orlchania.gr

Αριστοτέλους 39

Κουνουπιδιανά, Ακρωτήρι

Χανιά ΤΚ: 73 100

Business Card

Το Ιατρείο είναι συμβεβλημένο με τα ταμεία Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Λιμενικό Σώμα) ΥΠ.ΕΘ.Α.

ΥΠΕΘΑ

Το Ιατρείο είναι συμβεβλημένο με τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Χανίων για την ιατρική εξέταση των οδηγών για χορήγηση ή ανανέωση άδειας οδήγησης

Οδηγός

Μειωμένες τιμές 30% σε φοιτητές σχολών του νομού Χανίων.

Φοιτητές